Dieta bezglutenowa – czego nie jeść?

dieta bezglutenowa jadłospis

Dieta bezglutenowa bez wątpienia należy do jednej z trudniejszych. Albowiem należy szczególnie przestrzegać etykiety oraz skład produktów, które spożywamy. Zazwyczaj dietę tego rodzaju stosują osoby, które mają alergie na gluten lub chorobę zwaną celiakią. Oczywiście o tyle ile w przypadku alergii są szanse na jej ustąpienie lub zmniejszenie reakcji alergicznej o tyle osoby z chorobą niestety zmuszone są do stosowania diety do końca życia. Dlatego szczególnie ważne są oznaczenia producentów na etykietach spożywczych. Albowiem nawet spożywanie produktów bezglutenowych nie do końca gwarantuje zupełny brak zawartości glutenu.

Istnieją sytuacje kiedy jeden producent wytwarza jedzenie zarówno produktów bezglutenowych jak i glutenowych i na skutek używania tych samych maszyn czy linii produkcyjnych może zdarzyć się, że każdy produkt będzie zawierał śladowe ilości glutenu. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem w tym przypadku jest spożywanie produktów specjalnie oznaczonych, albowiem one są także przeznaczone do spożycia dla osób chorych na celiakię.

Bez wątpienia z jadłospisu należy wykluczyć zboża takie jak pszenica, żyto jęczmień. Wyjątkiem może być owies, ale pod warunkiem, że nie jest on również zanieczyszczony śladowymi ilościami glutenu. Dieta bezglutenowa jest konieczna w chorobie celiakii, ponieważ w tym przypadku należy ją stosować do końca życia. Dlatego z myślą o tych właśnie osobach na produktach spożywczych bezglutenowych stosuje się znak przekreślonego kłosa, który informuje o tym, że w danym produkcie nie ma glutenu i jest on bezpieczny do spożycia.